Ines Tours

Najboljši ponudnik potovanj s kulturno vsebino v Sloveniji!

Varnostni nasvet       

Na varnostni pregled pridite pravočasno, saj ta lahko včasih traja dlje, kot ste pričakovali. Ne puščajte svoje prtljage in predmetov brez nadzora, lahko se namreč zgodi, da bodo prtljaga in predmeti obravnavani kot sumljivi. Če opazite zapuščen kos prtljage v terminalu, to nemudoma sporočite varnostnemu osebju letališča.  Vaša prtljaga naj ne vsebuje nevarnih predmetov, prav tako ne prenašajte pošiljk tujih oseb. Predmete, ki ste jih prejeli od tujih oseb, oddajte v pregled pristojnim uslužbencem ob prijavi na let. Ostri in koničasti predmeti ne sodijo v ročno prtljago. Število elektronskih in električnih naprav omejite na minimum, imejte v mislih, da je za pregled teh naprav potreben daljši čas. V varnostno pregledano prtljago ne pakirajte hrane in pijače, saj jih lahko detektor spozna kot sumljive predmete. Ne zavijate daril oz. paketov, ker jih boste morda morali odviti zaradi varnostnega pregleda. Vrednostne predmete kot so nakit, gotovina, prenosni računalnik imejte shranjene v ročni prtljagi. Varnostno osebje in policija jemljeta varnost zelo resno, zato bo na morebitne dovtipe, da imate v posesti nevarne predmete reagiralo, v skladu s predpisanimi postopki in pooblastili. Ne parkirajte svojega vozila pred potniškim terminalom, saj so pravila tam zelo stroga in boste kaj hitro lahko dobili obvestilo o prekršku. 


Carina           
Republika Slovenija je z vstopom v Evropsko skupnost postala del enotnega carinskega območja Skupnosti, na katerem se enotno izvajajo tudi carinski predpisi Skupnosti.
Za vnos določenega blaga v Slovenijo veljajo nekatere prepovedi in omejitve uvoza. Vnos določenih vrst blaga je sicer dovoljen, vendar le ob predložitvi ustreznih dovoljenj, spričeval ali potrdil.
Podrobnejše informacije lahko najdete na spletni strani Carinske uprave Republike Slovenije oziroma se obrnite na Carinsko izpostavo na letališču (telefonska številka: +386 4 2061 633 / +386 4 2809 607).

Letalska vozovnica           
Letalsko vozovnico lahko kupite direktno pri letalskem prevozniku ali preko agencij, ki so pooblaščene za njihovo prodajo. V njeno ceno je vključena cena prevoznine, letališka pristojbina oziroma potniška taksa in ostale dajatve. Pristojbine in dajatve so na letalskih vozovnicah označene z mednarodnimi kodami, ki jih predpisuje IATA (Mednarodno združenje letalskih prevoznikov).
Cena letalske vozovnice je sestavljena iz cene prevoza, letaliških pristojbin in ostalih dajatev. Višina potniške takse, kot navadno imenujemo letališke pristojbine, se lahko od letališča do letališča razlikuje. Vsak potnik, ki odhaja z ljubljanskega letališča ob nakupu letalske vozovnice plača potniški servis v znesku 17 evrov (oznaka na vozovnici: SI), ki predstavlja nadomestilo za uporabo potniškega terminala, opreme in infrastrukture v njem. Letališče zaračunava tudi nadomestilo za varnostne preglede in varovanje (kratica JJ) v višini 3,9 evra. Poleg teh dveh nadomestil lahko potnik ob nakupu vozovnice plača še nekatere druge dajatve, odvisno od države ali letališča kamor potuje in letalskega prevoznika. Med običajnimi ostalimi dajatvami, ki jih plačate v ceni letalske vozovnice, so tako lahko na primer še dodatno zavarovanje in dodatek za gorivo (YQ), ki ju plačate letalskemu prevozniku ter strošek storitve za izdajo letalske vozovnice (RSF), ki ga pobere agencija ali letalski prevoznik (odvisno, kdo letalsko vozovnico izda), in drugo. 

Potovalni dokumenti           
Pred potovanjem preverite, ali imate s seboj veljaven potni list. Imate vse potrebne vizume? Potovalne dokumente shranite v ročno prtljago oziroma jih imejte pri sebi.
Nepopolni dokumenti in neizpolnjevanje vstopnih ali izstopnih zahtev imajo lahko neprijetne posledice (kazni, zavrnjen vstop v državo).
Vse potniki ki potujejo znotraj držav schengenskega območja morajo pri prijavi na let in vstopu na letalo še vedno pokazati osebni dokument. Osebna izkaznica ali potni list sta namreč potrebna za preverjanje istovetnosti letalske vozovnice.

Za dodatne informacije in nasvete povprašajte svojega prevoznika ali pooblaščenega agenta. 

Letalo - prtljaga           
Na letalo lahko vzamete en kos prtljage, ki se mora prilegati omarici v potniški kabini. Ostala prtljaga se prevaža v prtljažniku letala. Omejitve se nanašajo na število kosov prtljage, njihovo težo in dimenzije.
Odrasli in otroci, starejši od dveh let, imajo običajno lahko na rednih letih v ekonomskem razredu do 20 kg in v poslovnem do 30 kg prtljage. Če vaša prtljaga presega katero od naštetih omejitev, so običajno potrebna doplačila. Za podrobne informacije glede količine in dimenzije prtljage povprašajte svojega prevoznika ali pooblaščenega agenta.
Identifikacija prtljage

Vsak kos prtljage mora biti jasno označen s potnikovim imenom in naslovom tako z notranje kot zunanje strani.

Ročna prtljaga

Na letalo lahko vzamete en kos prtljage, ki se mora prilegati omarici v potniški kabini. Brez doplačila lahko na letalo vzamete denimo: plašč, dežnik, bergle, fotoaparat, daljnogled, primerno količino čtiva, košaro ali zložljiv voziček za dojenčka in primerno količino hrane za dojenčka.
Za ročno prtljago veljajo določene omejitve. Več...

Presežek prtljage

Kot presežek prtljage šteje prtljaga, ki je težja od predpisane omejitve, ali število kosov registrirane in ročne prtljage, ki presega normativ za brezplačno prtljago.
Med slednje spadajo tudi: oprema za smučanje ali golf, male domače živali, kolesa, deske za jadranje, velika ali občutljiva prtljaga, ki se prevaža na dodatnem sedežu ali sedežih v potniški kabini, drugi primeri posebnega prevoza prtljage.

Za presežek prtljage so potrebna doplačila.

Prijava na let           
Vsako potovanje potrebuje nekaj predpriprav in vedno se pred potjo pojavljajo drobna vprašanja, povezana z odhodi, dokumenti ali prtljago. Vsak nasvet je dobrodošel, saj nam lahko prihrani marsikatero neprijetno presenečenje tik pred zdajci. Da se boste na potovanje lahko primerno pripravili, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, povezanih z najpogostejšimi vprašanji glede prtljage, potovalnih dokumentov in carine.
Poskrbite, da boste pred odhodom na letališče prišli pravočasno. Prijava na let (check-in) se začne dve uri (120 minut) pred objavljenim odhodom letala in se konča 30 minut pred odhodom letala po voznem redu oziroma takrat, ko se začne procedura vkrcavanja na letalo (boarding). Pri nekaterih prevoznikih, kot je denimo EasyJet, se prijava na let zaključi 40 minut pred odhodom letala po voznem redu.